Congres IM 8 september! Integrale huisartsgeneeskunde in de regio – Afscheid symposium Hans van Vugt

Bij zijn afscheid wil Hans van Vugt graag zijn enthousiasme delen van jarenlang werken vanuit een bredere blik op geneeskunde. Binnen het Therapeuticum Aquamarijn werkte hij al jaren multidisciplinair en met aandacht voor leefstijl, het zelf herstellend vermogen van het lichaam en de autonomie versterkende patiënt. Sinds 2013 is zijn motief meer bekendheid te geven aan wat er zich in de integrale antroposofische gezondheidszorg ontwikkelt ten aanzien van meer persoonlijke, context gerichte zorg. Dit symposium biedt een kennismaking hiermee.

Ilse Tomassen en Tineke Oostijen zijn uitgenodigd om een workshop te geven op het symposium 8 september

Acupunctuur complementair inzetbaar, een workshop over acupunctuur in de praktijk
Workshopleiders: Ilse Tomassen, acupuncturist. Ilse is afgestudeerd als fysiotherapeut in 1990 aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en studeerde daarna Acupunctuur aan de EUTCM in Utrecht. Na jaren als fysiotherapeut in o.a. Slingeland Ziekenhuis en bij revalidatiecentrum Klimmendaal te hebben gewerkt startte zij in 2001 haar acupunctuurpraktijk. Haar aandachtsgebieden zijn oncologie, hoofdpijn en hormonale klachten. Ilse is lid van een oncologienetwerk in Arnhem en is actief in de IM-werkgroepvan ONMG (Oncologie Netwerk Midden-Gelderland).

Tineke Oostijen, acupuncturist. Tineke is afgestudeerd als fysiotherapeut in 1990 aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en studeerde daarna twee jaar Bewegingswetenschappen aan de KUN. Daar werd haar interesse gewekt om een bredere kijk te hebben op gezondheid waarna zij koos voor de studie Acupunctuur aan de EUTCM in Utrecht. Na een aantal jaren werkzaam als fysiotherapeut in diverse particuliere praktijken startte zij in 1997 Therapeutisch Centrum Sonsbeek, inmiddels fulltime als acupuncturist. Tineke heeft zich naast TCM gespecialiseerd in Japanse acupunctuur en voor haar staat het belang van samenwerken centraal tussen therapeuten en specialisten op diverse gebieden. Tineke is lid en voorzitter van het oncologienetwerk in Arnhem-Noord. Inmiddels werken Ilse en Tineke vanaf 2014 samen in gezondheidscentrum Onder de Linden

Inhoud workshop:
Workshop Acupunctuur. Na een introductie over de oorsprong en uitgangspunten van acupunctuur nemen we jullie mee in de werkwijze van de acupuncturist. Hoe gaat een behandeling in de praktijk, welke interventies gebruiken we, welke patiënten kunnen baat hebben bij acupunctuur en wat is de stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek? Specifiek zullen we nog wat vertellen over indicaties rondom oncologie en de samenwerking met de IM-poli van Rijnstate Ziekenhuis. Daarna volgt een interactief deel waarin jullie kennismaken met onder andere pols- en tongdiagnostiek.