Acupunctuur

14 januari 2014

Japanse acupunctuur

De Japanse acupunctuur is een zeer subtiele vorm van acupunctuur.  In onze praktijk werken we veel met de Toyohari-methode. Toyohari is een Japanse stijlvorm van acupunctuur. De essentie hiervan is het in balans brengen van de meridianen, waardoor de energie weer beter stroomt en het lichaam zich kan herstellen.  We gebruiken hele dunne naalden van edelmetalen, zoals goud en zilver, die heel oppervlakkig óf niet door de huid gaat. De behandeling is zeer verfijnd en vrijwel pijnloos.  Dit maakt het zeer geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die gevoelig reageren op andere acupunctuurstijlen. Een meridiaan-buik- polsdiagnose vormen de basis van elke sessie.
Zie voor meer informatie ook: www.toyohari.nl

Chinese acupunctuur

De Traditional Chinese Medicine (TCM) staat aan de basis van elke acupunctuurbehandeling. Vanuit deze basis kan een acupuncturist zich verder ontwikkelen.  Bij Chinese acupunctuur start elke behandeling met een vraaggesprek in combinatie met een tong- en polsanalyse. Op basis daarvan bepalen we hoe de behandeling eruit ziet. We hebben zeer ruime ervaring met de TCM.

Ooracupunctuur

De ooracupunctuur gebruiken we als aanvulling op de Japanse of Chinese lichaamsacupunctuur.  Op het oor bevinden zich alle belangrijke reflectiepunten (meridianen en organen) van het lichaam. We plaatsen o.a. kleine naaldjes of bolletjes die ook langer kunnen blijven zitten, voor een extra effect.

Cupping

Bij cupping plaatsen we glazen bollen op het lichaam, die vacuüm zuigen. Cupping helpt om de doorbloeding te verbeteren en het vervoer van afvalstoffen uit het lichaam te stimuleren. De behandeling is bijvoorbeeld heel geschikt bij rug- schouder- en nekklachten, maar ook na een griep of verkoudheid.

Moxa

Moxa is een warmtebehandeling op basis van een kruid (artemesia vulgaris of bijvoet), die zowel in Japanse als Chinese acupunctuur wordt gebruikt. Moxa wordt aangestoken en geeft speciaal soort warmte. Zo kunnen bepaalde acupunctuurpunten, geplaatste naaldjes of bepaalde zones in het lichaam door de warmte extra gestimuleerd worden voor een beter resultaat. Heel bekend is het gebruik van moxa  om een stuitligging tijdens een zwangerschap te draaien. 

Triggerpoint

Bij triggerpoint worden pijnlijke spierpunten behandeld door er kleine naaldjes in te zetten. Deze geven vaak een snelle verlichting van pijn en werken goed als snelle symptoombestrijding. Triggerpoint is echter geen acupunctuurbehandeling. Vanuit onze acupunctuurvisie werken we altijd aan herstel van algehele balans, daarom zetten we triggerpoint alleen in als onderdeel van een grotere behandeling. In de fysiotherapie staat triggerpoint bekend als dry-needling           

Leefadvies

Met acupunctuur helpen we om verstoringen in het lichaam te verhelpen en de balans te herstellen.

De patiënt zelf heeft ook een belangrijke rol om deze balans te behouden door  bijvoorbeeld door een gezond leefpatroon aan te nemen/ leren. Afhankelijk van iemands klachten geven  we adviezen en oefeningen rondom ademhaling , bewegen en ontspanning. Deze oefeningen kan de patiënt thuis doen, ter ondersteuning en versterking van de behandelingen. Ook geven we  voedingsadvies geven volgens de leer van de 5 elementen (oosterse visie).

Zwangerschap

Zwanger zijn betekent extra goed voor je lijf zorgen. We hebben ruime ervaring in het behandelen van vrouwen tijdens hun zwangerschap. Met acupunctuur kunnen we specifieke klachten goed behandelen en de zwangerschap daarnaast goed ondersteunen.  Dit geldt niet alleen voor de zwangerschap zelf, maar ook de periode van het zwanger worden en na de bevalling. Voorbeelden van klachten die we behandelen zijn  misselijkheid, slapeloosheid, vermoeidheid, draaien van een stuitligging en begeleiding/pijnbestrijding rondom bevalling. Na de bevalling begeleiden we vrouwen bij het stimuleren van borstvoeding en het behandelen van klachten als vermoeidheid en bekkenpijn/instabiliteit in samenwerking met een bekkentherapeut.  Sinds 2011 hebben we in Arnhem met een aantal collega acupuncturisten een samenwerking rondom zwangerschap en bevalling. Voor meer informatie zie onze website www.acupunctuurzwangerschap.nl

Kinderen

We hebben veel ervaring in het behandelen van kinderen. Al onze behandelingen zijn goed toepasbaar bij kinderen. We werken vooral veel met de Japanse acupunctuur, omdat deze erg subtiel en vrijwel pijnloos is. We stemmen de behandelingen goed af op de gevoeligheid en klachten van het kind. Daarbij vinden we het belangrijk dat een kind bij problemen eerst de reguliere medische weg bewandelt. Voorbeelden van klachten die we vaak behandelen zijn darmkrampen, huidklachten, slaapproblemen, astma, eczeem, bedplassen en de onbegrepen klachten als buikpijn en hoofdpijn. We houden het aantal behandelingen zo minimaal mogelijk en evalueren per keer hoe het kind reageert.

14 augustus 2013

Oncologie

Acupunctuur kan goed als aanvullende behandeling naast een reguliere behandeling worden ingezet bij kanker. Zowel tijdens de behandelingen met chemo- en/of radiotherapie als tijdens de herstelperiode nadien. Acupunctuur kan verlichting geven van bijwerkingen van de behandeling en fysieke en psychische ondersteuning bieden. Met behulp van acupunctuur streven we er veelal naar een betere balans te verkrijgen en de kwaliteit van leven te verhogen.

Lees verder