Nieuws: Acupunctuur in steeds meer richtlijnen opgenomen

Leuk wetenschappelijk nieuws. Als een behandelmethode effectief blijkt, wordt dit gepubliceerd in richtlijnen en aanbevelingen voor allerlei aandoeningen.
In hoeverre is dat al zo voor acupunctuur?

Veel aanbevelingen voor acupunctuur
In het onderzoeksrapport van wetenschapper en NVA-acupuncturist Stephen Birch en zijn team bleek in 2018 dat voor ruim 200 gezondheidsproblemen 2189 keer acupunctuur genoemd werd als optie voor de behandeling, 1486 keer voor 107 pijnindicaties, 703 keer voor 97 niet-pijn indicaties.

Steeds meer bewijs
Dit is veel meer dan in de acupunctuurwereld en in de reguliere zorg bekend is. Per jaar zien we een toename van positieve bevindingen en komt er steeds meer bewijs over de effectiviteit van acupunctuur. De aanbevelingen kwamen uit de hoek van overheidsinstellingen voor de gezondheidszorg, in nationale richtlijnen en van medisch specialisten groepen. Vooral in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië.

Meer erkenning
Dit is meer erkenning dan we wisten. Het is fijn om te weten dat je met een gerust hart naar een acupuncturist kunt gaan en je daar open over kunt zijn tegen je huisarts. Juist omdat er zoveel reguliere partijen zijn, die acupunctuur aanbevelen. Wijs hem of haar gerust op het onderzoek van Birch en zijn team. Je vindt het onderaan deze pagina.

Een voorbeeld van initiatieven die de komende jaren gaan groeien
Een half jaar geleden zocht het Oncologisch Centrum van het Rijnstate Ziekenhuis de samenwerking met de NVA op, vanwege de wetenschappelijk bewezen werking van acupunctuur. Regelmatig verwijzen ze mensen door voor acupunctuur. Bijvoorbeeld bij opvliegers en vermoeidheid na kanker en bij misselijkheid en ondersteuning tijdens chemokuren. Het spreekuur gaat nadrukkelijk niet om de genezing van kanker, maar om het verminderen van klachten en het verbeteren of behouden van de kwaliteit van leven.

 

https://www.acupunctuur.nl/artikelen/acupunctuur-in-steeds-meer-richtlijnen-opgenomen

https://www.acupunctuur.nl/pages/toename-aanbevelingen-richtlijnen