Week van de Acupunctuur

TCG, ter ondersteuning bij kanker en versterking van het immuunsysteem

Geplaatst in: Week van de Acupunctuur 2020
Introductie
 – 2 t/m 6 november

In de Week van de Acupunctuur laten we je elk jaar kennismaken met een aspect van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit jaar staat de week in het teken van de ondersteuning bij kanker en de versterking van het immuunsysteem in het algemeen. Ons immuunsysteem namelijk is van cruciaal belang voor onze gezondheid.

Weerstand

Andere woorden die worden gebruikt voor immuunsysteem zijn afweersysteem of weerstand. Al deze termen duiden op ‘je ergens tegen verweren’ of ‘iets afweren’. Of, mocht het toch binnenkomen, er niet vatbaar (= immuun) voor zijn. En al houden we er niet van om in zulke strijdlustige termen over ziekte en gezondheid te praten, om gezondheid te blijven is het wél van groot belang dat je goed beschermd bent tegen ziekteverwekkers. Die bescherming biedt ons immuun-systeem.

Verstoring

Bij het ontstaan van een ziekte is dus altijd je immuunsysteem betrokken. Op de een of andere manier heeft het zijn werk niet goed kunnen doen. Die verstoorde werking kan zich op verschillende manieren uiten. Bij auto-immuunziekten bijvoorbeeld is het immuunsysteem overactief en richt het schade in het eigen lichaam aan. Ook bij allergieën is het te hard aan het werk: het reageert overmatig op stoffen van buitenaf. Bij infectieziekten (virussen) is de afweer juist te zwak. Ook bij het ontstaan van kanker is het immuunsysteem ontregelt; het moest de tumorcellen opruimen maar heeft dat niet gedaan.

Ondersteuning

Om gezond te blijven of weer te worden is een sterk en goed werkend immuunsysteem dus essentieel. In het geval van kanker is de versterking van je weerstand ook belangrijk om de intensieve behandelingen goed te kunnen doorstaan. Het zijn doorgaans behandelingen die flinke bijwerkingen hebben en veel van je vragen. Gelukkig kun je op veel manieren je immuunsysteem versterken.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Het op peil houden van de natuurlijke weerstand is van oudsher een van de basisprincipes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Daarmee is het bij uitstek een geneeswijze die kan worden ingezet ter ondersteuning van de behandeling van kanker. Tijdens de komende Week van de Acupunctuur delen we elke dag informatie over hoe de TCG kan worden ingezet om je immuun-systeem te versterken maar ook om bijwerkingen van de behandelingen van kanker, zoals misselijkheid en pijn, te verzachten. Ook delen we elke dag een tip die je zelf kunt toepassen. Op vrijdag sluiten we af met een blog over voeding en leefstijl waarmee jij zelf je immuunsysteem optimaal kunt ondersteunen.